Voetbal kan alleen bestaan door de inmiddels ruim 400.000 vrijwilligers die week in week uit helpen bij een voetbalclub bij hen in de buurt. Onder andere scheidsrechters, trainers en mensen in de kantine zorgen ervoor dat elk weekend miljoenen jongens, meisjes, mannen en vrouwen kunnen genieten van deze prachtige sport. Fantastisch dat zoveel mensen zich vrijwillig inzetten.
Het voortbestaan van een amateurvereniging valt of staat bij de inzet van vrijwilligers. Veel clubs worden helemaal gerund door vrijwilligers. Sommigen zie je op of langs het veld, of achter de bar in de kantine. Veel andere vrijwilligers zijn een stuk minder zichtbaar, bijvoorbeeld de bestuurders, de veld- en kleedkamerplanners en de wedstrijdsecretarissen. Ook zij vervullen elk weekend weer een belangrijke rol in het mogelijk maken van het amateurvoetbal. De KNVB vindt het fantastisch dat zoveel mensen zich inzetten.
Ook SV Marken wordt gerund door vrijwilligers. Wat we de laatste jaren waarnemen, is dat we enthousiaste en gemotiveerde vrijwilligers hebben. Echter worden we gedwongen steeds meer een beroep te moeten doen op een kleinere groep vrijwilligers. Minder vrijwilligers met meer taken en activiteiten. Dit houden we niet langer vol en het is daarom nodig dat we daar verandering in gaan aanbrengen. Meest concrete voorbeeld is de invulling van de kantinediensten. De kantinecommissie heef momenteel te weinig vrijwilligers. We gaan dit oplossen door wekelijks op de zaterdag een team van dienst aan te wijzen, die hierbij gaat helpen. Dit is niet vrijblijvend, maar een verplichte kantinedienst voor elk team.
Spelregels bij verplichte kantinedient
Onder een kantinedienst wordt verstaan: het helpen bij het koffiepunt, achter de bar of in de keuken van de kantine van SV Marken. Alle teams worden ingedeeld, zowel jeugd als senioren.
Alle senioren spelers, alsmede de ouders van de jeugdspelers zijn verplicht om kantinediensten te draaien. Dat zal ongeveer 3 keer per team per seizoen zijn.
Mensen die al vrijwilligerswerk doen voor de club zullen bij voorkeur niet ingedeeld worden.
Tijdens de kantinedienst krijgt men hulp van een captain (dit is de kantinebeheerder) die uitleg en ondersteuning zal geven bij o.a. de indeling van de werkzaamheden, bediening van het apparatuur, en uitleg over de kassa en werkt men samen met de ingeroosterde vrijwilligers uit de kantine-commissie.
De kantinediensten hebben betrekking op de zaterdag en niet op de doordeweekse avonden.
Het uitgangspunt is dat in het weekend de kantine op zaterdag open is van 8:00 tot 19.30 uur.
De kantinediensten op zaterdag zijn in twee shifts verdeeld:
8:00-13:30 uur (1e shift): 2 vrijwilligers
Bestuurskamer/koffie: 1 persoon
Keuken: 1 persoon
13.30-18.00 uur (2e shift): 2 vrijwilligers
Koffie: 1 persoon
Bar/Keuken: 1 persoon
Per kantinedienst wordt 1 team ingeroosterd en is deze verantwoordelijk voor het beschikbaar stellen van 4 spelers of ouders van jeugdleden.
Het kan voorkomen dat ouders van jeugdleden een kantinedienst moeten draaien op hetzelfde tijdstip dat hun kind speelt, echter moet bedacht worden dat het team maar ongeveer 3x per seizoen wordt ingeroosterd.
Toewijzing van het ‘Elftal van dienst’ wordt door het bestuur van SV Marken willekeurig bepaald, waarbij uiteraard wel rekening wordt gehouden met het uit en thuis spelen.
Alle diensten zullen bij voorkeur 3 weken vooruit worden ingeroosterd. Per e-mail worden de leider en trainer van het ingeroosterde elftal van dienst op de hoogte gebracht. Zij zullen de ouders/spelers/speelsters inroosteren. Tevens zijn deze diensten 3 weken van tevoren te vinden op de website en hangt dit rooster in de kantine.
Een ander staat er voor jou als jij na de wedstrijd een koffie, biertje en een broodje wilt nuttigen. Doe dat dan ook als die ander na de wedstrijd ook iets wil nuttigen.